Föreställningar i Föreställningen

Översättning ur "Pointers From Nisargadatta Maharaj"

10. Föreställningar i Föreställningen

Vad ämnet under en session än kan tänkas vara, tycks Maharaj se till att katekesen alltid följer huvudinnehållets linje. Och när någon ställer en irrelevant fråga ser Maharaj till att försiktigt men bestämt skjuta den åt sidan och föra diskussionen tillbaka till det ursprungliga temat.
     Men ibland måste Maharaj lämna rummet en kort stund för något ärende. Just under en sådan stund började en man att tala om en politiker som hade figurerat i pressen samma morgon. Han sa att han kände politikern personligen och att denne var en inbilsk översittare. En annan svarade omedelbart med att säga att politikern var en fantastisk person och att det var en ärekränkning att tala illa om honom. En dispyt mellan de båda höll på att formas när Maharaj återvände och de genast blev tysta.
     Maharaj märkte den plötsliga tystnaden och frågade vad som pågick. När han fick reda på de motstridiga åsikterna blev han mycket road. Han satt stilla en liten stund och började sen tala. Varför denna skillnad mellan de två åsikterna? frågade han. Jo, eftersom åsikterna formades utifrån individuella betraktelser och inte genom odelat iakttagande. Samma bilder av samma person uppkom i betraktarnas föreställningar, båda var helt och hållet deras egna mentala skapelser och i grunden orelaterade till objektet dvs. personen som ansågs vara dessa bilder. Skapelsen av sådana bilder, säger Maharaj, beror på det dualistiska särskiljandet – ”jag” och ”andra”. Det är detta som kan kallas för att leva i synd; denna itudelning – ”jag själv” och den ”andre” – är bundenhet. Och om det finns någon befrielse överhuvudtaget (i själva verket finns det ingen individ som är bunden), är det befrielse från idén om ett ”jag” och den ”andre”.
     Vad som är nödvändigt, sa Maharaj, är att sluta med att tillverka förhastade påhittade bedömningar från objektiva föreställningar och istället vända uppmärksamheten tillbaka till den subjektiva källan. Han bad oss att ”kasta om” vår uppmärksamhet till barnstadiet, t.o.m. till vad vi var innan denna komplexa kropps-sinne-maskin föddes, så att vi upphör med att hela tiden tillverka idéer om andra och bli involverade i betydelselösa mentala bilder.
     I detta skede sa en besökare: ”Maharaj, jag kan klart och tydligt se vad du menar. Men hur kan man undkomma denna oupphörliga ström av idétillverkning vilket tycks vara det medvetna livets själva stomme?” Maharaj fäste blicken på frågeställaren och nästan innan översättningen till Marathi hade slutförts sa han: ”Struntprat! Du kan inte ha förstått vad jag menade överhuvudtaget, om du hade det skulle inte din fråga ha uppstått.”
     Han fortsatte sedan med att förklara objektiveringens process. Oavsett vad dina sinnen förnimmer, och ditt förstånd tolkar, är det ett framträdande i medvetandet, förlängt i tid och rum, och objektiverat i en värld som det förnumna objektet (dvs. du) anser vara separat från denne själv. Och häri ligger hela missuppfattningen: i den här processen är inte förnimmandet fullständigt. Vad som krävs är att ha ett helt seende, inte ett seende med det individuella sinnet som är ett splittrat sinne, utan ett seende inifrån; seende ifrån källan – där man inte ser utifrån det manifesterade universumet utan från källan till allt seende. Då, och först då, kommer det att bli odelat iakttagande och korrekt seende och förståelse.
     Maharaj avslutade med att säga att det han hade sagt var mycket viktigt och behövde begrundas (Manana) och mediteras över. Inte enbart diskuteras.
•••


 

Populära inlägg i den här bloggen

Våra liv är förverkligandet ...

För en som lever sitt verkliga jag ...

De flesta ser bara sina sinnesprogram ...